Cyanotype

Vorige slide
Volgende slide

Het proces

Cyanotype is een fotografisch proces waarbij onder invloed van UV-licht een blauwdruk ontstaat. Een drager (bijv. aquarelpapier of stof) wordt lichtgevoelig gemaakt en bedekt met bijvoorbeeld bloemen, planten of een foto-negatief. Het gedeelte dat afgedekt is blijft wit, het onbedekte deel kleurt onder invloed van UV Pruissisch blauw. Er is voor dit proces geen camera nodig.

 

Het proces is, technisch gezien, relatief eenvoudig. De lichtgevoelige vloeistof is een combinatie van twee ijzerzouten; ijzerammoniumcitraat en bloedloogzout. Deze worden in een bepaalde verhouding gemengd met gedemineraliseerd water en samengevoegd. 

Het begin

Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 zag ik op Facebook het cyanotype proces. Het Pruissische blauw vind ik prachtig en chemisch gezien is het een relatief eenvoudig proces. Ik kan me helemaal verliezen in dit fotoproces. Eerst waren het vooral fotogrammen van bloemen en planten, maar inmiddels maak ik ook de combinatie van een foto-negatief en bloemen. 

 

Daarnaast vind ik het heel erg leuk andere mensen mee te nemen in dit mooie proces. In de zomer van 2020 ben ik begonnen met het geven van workshops. 

Inmiddels heb ik een behoorlijk portfolio gebouwd. Naast een kleine expo in Restaurant Caspar en een plekje aan de muur bij galerie-gang aan de Klarendalseweg in Arnhem, ben ik een webshop gestart. 

Vorige slide
Volgende slide

Workshops

Laat je betoveren door het cyanotype proces. Tijdens een workshop van 2,5 uur ga je vooral lekker zelf aan de slag. Eerst een klein beetje theorie en daarna begeleid ik je stap voor stap door het proces en leer je de do’s & don’ts. Je leert ook het proces van toning; het kleuringsproces. Een cyanotype is in de basis altijd blauw, maar er zijn legio mogelijkheden om variaties in kleur aan te brengen. 

PRIJZEN

Een cyanotype van jouw persoonlijke foto.

Heb jij een foto die je dierbaar is en die je graag als kunstwerk aan de muur zou willen? Stuur mij het bestand en ik ga er mee aan de slag. Je kunt het natuurlijk helemaal bij mij laten, maar je mag ook je voorkeur uitspreken voor bepaalde bloemen of een bepaalde sfeer. 

PRIJZEN

Gallery

Winkelwagen
Scroll naar boven