Welkom!

Wij werken met de ambachtelijke fotoprocessen Cyanotype, Mordançage en Collodium.

Cyanotype is een fotografisch proces waarbij onder invloed van UV-licht een blauwdruk ontstaat. Een drager wordt lichtgevoelig gemaakt en bedekt met bijvoorbeeld bloemen, planten of een foto-negatief. Het gedeelte dat afgedekt is blijft wit, het onbedekte deel kleurt onder invloed van UV Pruissisch blauw. Er is voor dit proces geen camera nodig.

mordançage

Mordançage is een fotografisch proces dat oorspronkelijk ontwikkeld is om foto’s te etsen. Chemie speelt hierbij een belangrijke rol. Een zwart-wit-afdruk wordt gebleekt, zodat deze opnieuw kan worden ontwikkeld en gekleurd. Tijdens het bleken laten de zwarte delen van de emulsie los en kunnen weer als een sluier op het papier gelegd worden. 

Collodium fotografie is ontstaan rond 1851 en is een bijzonder fascinerend en delicaat proces, waarbij chemie een centrale plek inneemt. Door een dunne laag zilver op een glas- of aluminiumplaat te coaten en deze via een chemisch proces te ontwikkelen en te fixeren wordt de kijker direct meegenomen naar de vroege dagen van de fotografie. 

Ons aanbod

Originelen en prints

Het originele werk kan worden geleverd met passe-partout of ingelijst. 

Wij hebben ook een ruime selectie prints van de diverse fototechnieken. Afgedrukt op Hahnemühle papier in diverse maten. 

 

 

Jouw favoriete foto als een cyanotype. Hoe leuk is dat? Stuur mij je digitale bestand (gemaakt op je telefoon of een scan van een analoge foto) en ik ga er mee aan de slag. Jouw foto is het uitgangspunt en daar omheen werk ik met bloemetjes en blaadjes om er een mooi geheel van te maken. 

je eigen foto als cyanotype

informeer naar de mogelijkheden.

Cyanotype

Cyanotype is een fotografisch proces waarbij onder invloed van UV-licht een blauwdruk ontstaat. Een drager (bijv. aquarelpapier of stof) wordt lichtgevoelig gemaakt en bedekt met bijvoorbeeld bloemen, planten of een foto-negatief. Het gedeelte dat afgedekt is blijft wit, het onbedekte deel kleurt onder invloed van UV Pruissisch blauw. Er is voor dit proces geen camera nodig.

Mordançage

Mordançage is een fotografisch proces dat oorspronkelijk ontwikkeld is om foto’s te etsen. Chemie speelt hierbij een belangrijke rol. Een zwart-wit-afdruk wordt gebleekt, zodat deze opnieuw kan worden ontwikkeld en gekleurd. Tijdens het bleken laten de zwarte delen van de emulsie los en kunnen weer als een sluier op het papier gelegd worden. 

Wie zijn wij?

Het begon met een biertje op het balkon; Peter zag een danseresje in een fuchsia en al snel ontstond het idee voor Tooth Fairy Productions. We zijn begonnen vanuit fotogrammen van bloemen en planten. De fotoprocessen waarmee we werken zijn tot op zekere hoogte te sturen, maar er is altijd een element dat zijn eigen gang gaat en daar staan we voor open. We zijn ook niet vies van een vlek of chemische onvolkomenheid. We kijken per ‘verrassing’ of die iets toevoegt aan de compositie.  

Hiske Dooper

“Bij het zien van Mordançage, was ik direct verliefd op dit prachtige fotoproces. Daarna volgde cyanotype. Het is super-concentratie en loslaten tegelijkertijd. Ik ben altijd creatief geweest, maar heb hierin mijn favoriete vorm gevonden.”

Peter van Hal

“Ooit was ik kapper, toen A&R en eigenaar van diverse platenlabels, en nu ben ik collodium fotograaf. Mordançage is een mooie toevoeging aan mijn werk, omdat het ambachtelijk is en ook hierbij is het uiteindelijke beeld een optelsom van chemie, keuzes en geduld.” 

1